CDA Bergeijk - Nieuws en actualiteiten

WIJ WEsterhoven, Bergeijkenaar van het jaar 2021

Als je Westerhoven vanuit de rotonde bij Riethoven binnenrijdt zie je een groot projectbord waarop aangegeven staat dat hier wordt gewerkt aan een prachtig bouwwerk van de letters van Westerhoven. Te lezen valt dat dit project een voorbeeld is van het samenwerken als gemeenschap. Waar Amsterdam koos voor het individuele “I” als ankerpunt, kiezen WIJ in Westerhoven voor ‘WE’. Dit zinnetje laat in één oogopslag zien waar WIJ WEsterhoven voor staat.  

 

WIJ WEsterhoven is de ontmoetingsplek die bewoners, bedrijven en verenigingen in Westerhoven met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat er voor iedereen in het dorp ruimte is om te wonen, werken en leven. Iedereen hoort er bij, heeft talent en moet op zijn niveau mee kunnen doen. (bron: www.wijwesterhoven.nl) Wat ontstaan is uit het initiatief van een aantal ondernemers is gegroeid tot een samenspel van vele vrijwilligers uit alle lagen van de Westerhovense bevolking. WIJ WEsterhoven mag zich dan ook niet voor niets heel 2021 Bergeijkenaar van het jaar’ noemen vanwege het vrijwilligerswerk wat zij doen.  

 

WIJ WEsterhoven kent een viertal werkgroepenWIJ Groeien opWIJ Wonen en levenWIJ Worden ouder en WIJ Werken, leren en ondernemenVanuit deze laatste werkgroep zijn er o.a. technieklessen gerealiseerd bij basisschool de Ster. Deze vrijwillige techniekcoaches, zoals ze op school genoemd worden, waren voorheen werkzaam in een technisch beroep en maken met hun passie, vakmanschap en bevlogenheid kinderen enthousiast voor techniek.  

Samen koken, samen eten is ook zomooi initiatiefhelaas ligt dit momenteel even stil vanwege de maatregelen. Zodra het weer kan mag iedereen weer aansluiten, jong en oud. Boodschappen worden gedaan, er wordt samen gekookt en samen gegeten voor een kleine bijdrage van vijf euro om de kosten te dekkenBen je moeilijk ter been dan zorgt een vrijwilliger dat je gehaald en thuisgebracht wordt.  

 

Momenteel is er ook een groep vrijwilligers actief met het maken van het boek ‘Van Wuhan tot Westerhoven’. Een boek met verhalen van Westerhovenaren in coronatijd zodat het leven in deze tijd nooit vergeten zal wordenEen mooi naslagwerk voor nu maar zeker ook om de verhalen aan de volgende generaties door te geven. In het najaar hoopt WIJ WEsterhoven het boek te kunnen presenteren.  

 

Afgelopen week sprak ik met Helma van Gerven, dorpsondersteuner in Westerhoven. Als dorpsondersteuner is zij nauw betrokken bij de initiatieven van WIJ WEsterhoven. Helma vertelt met trots hoeveel baat het werk van alle vrijwilligers heeft om de leefbaarheid in de kern te vergroten en eenzaamheid te  verkleinen. 

 

Het laatste weekend van mei is het steevast Westerhoven Kermis. Helaas gaat deze dit jaar wederom niet door. Onder het motto ‘Ginne kermis, wel vloai’ komt er een bakactie in het dorp. Helma is éévan de club enthousiastelingen die deze activiteit organiseert. Geïnspireerd door een bakactie in Borkel en op ‘t Loo zal er in het kermisweekend in Westerhoven gebakken worden. De bakactie krijgt wel een Westerhovens sausje want uiteraard doen we het in Westerhoven wel op onze eigen manier. Hoe en wat precies? Daarover krijgen alle bewoners informatie in de brievenbus. Dat het echt een activiteit van SAMEN is, voor de gehele gemeenschap, kan Helma wel prijsgeven.                                                                                           

 

Als CDA Bergeijk zijn wij enorm trots dat zoveel vrijwilligers een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. SAMEN maakt WIJ WEsterhoven echt het verschil, petje af! 

 

Tessie Couturier – van Beek 

Scroll naar boven