Het buitengebied van onze gemeente is continu in ontwikkeling. Landbouw, recreatie, natuur, wonen en werken zijn daarbij in het buitengebied nauw met elkaar verweven. Om natuur en landschap van goede kwaliteit te behouden moet dan ook breder gekeken worden dan de gebieden en elementen zelf. Daarvoor is in Brabant de Groenblauwe Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) opgezet: Met de GGA aanpak zoeken we in en bij natuurgebieden naar slimme combinaties van oplossingen voor de toekomst van de landbouw, sterkere natuur, voldoende water met een betere kwaliteit en een goede bodem. Dat landbouw en natuur extra ruimte nodig hebben om doelen te realiseren, en ook woningbouw, industrie en infrastructuur om extra ruimte in het buitengebied vragen, maakt dit tot een ingewikkelde puzzel.
Een gebiedsgerichte aanpak is voor ons een goed middel om alle functies gezamenlijk verder te ontwikkelen. Alle partijen met belangen in het buitengebied praten mee. Dit wil niet zeggen dat in zo’n aanpak de oplossingen vanzelf komen, makkelijk zijn en/of voor alle betrokkenen passend. Achter de schermen wordt in de Groenblauwe Gebiedsgerichte Aanpak daarom veel gesproken met uiteenlopende partijen in het buitengebied. Afgelopen paar jaar nog vooral op hoofdlijnen, nu steeds vaker concreter in lokale deelgebieden. Dat is hard nodig om tot oplossingen te komen die op draagvlak kunnen rekenen, wat nu nog te vaak niet het geval blijkt bij eerder ingezette trajecten.
Een gebiedsgerichte aanpak betekent dat iedereen in het gebied mee praat. In onze gemeente zijn meerdere gebieden opgenomen in de GGA-aanpak. Nu steeds concreter over specifieke locaties wordt nagedacht, worden mogelijkheden onderzocht en tegenstellingen zichtbaar. Ervaringen uit het verleden, positief en negatief, zijn wat ons betreft belangrijke informatie om het in de GGA (nog) beter te doen. Als gemeente hebben we de taak de ervaringen van onze inwoners en ondernemers in te brengen, zodat ieders belang meegenomen wordt. Onze raadsfractie gaat graag in gesprek als u van mening bent dat bepaalde belangen onvoldoende gehoord worden.
CDA Bergeijk staat voor een duurzame en evenwichtige ontwikkeling van een toekomstbestendig buitengebied. Want rentmeesterschap is een actieve bezigheid. Het betekent verbeteren en verfijnen. Rentmeesterschap is dan ook niet het handhaven van een status quo. We zijn enerzijds zuinig op de diverse waarden van ons agrarisch landschap en natuur maar investeren anderzijds in verbeteringen, zodat dit mooie buitengebied ook geborgd is voor de toekomst. Zo zetten we ons in voor de ontwikkeling van een gezonde balans tussen landbouw, natuur en recreatie, wonen en werken in het buitengebied.
Ben Groenen
Fractie CDA Bergeijk